Tillbakablick 21. 1966—1968.

Efter-66 års utgång blev det en kortare vistelse hemma. Vid arbetsbrist kunde man få en eller ett pars veckors vila.
Var jag befann mig första delen av –67 är höljt i dunkel. Men senare på året var det dags för Umeå. NPL hade alltid en hel del jobb runt Universitetet. En gång blev jag ombedd av Platschefen att sätta ut en klotoidkurva. En ganska kort sådan, det slutade med att jag ritade kurvan med stövelspetsen. Kunde knappast ha blivit bättre. Det gäller alltid att inte drabbas av handlingsförlamning.  I Umeå blev jag resten av –67. Efter julledigheten blev det ett kortare ryck i Umeå följt av några månader i Luleå. Resten av –68 var det Umeå som gällde. Och det var riktig bra för min hustru väntade på vårt första barn.
En son som hade väldigt bråttom. Han föddes  mer än 2 månader före beräknad ankomst. En liten parvel på 1530 gram. Först byttes blodet och sedan lades han i kuvös. I den “gamla goda tiden” fick ingen av föräldrarna gå in i rummet där han vårdades. En sköterska lyfte upp honom så vi fick se honom bakom dörrens glasruta.  Det var verkligen jobbigt. Läkaren sade till min fru: Du kan lika gärna åka hem, det är inte säkert att ni  kan få hem honom. Det var ett riktigt dråpslag.
2 månader senare fick vi äntligen ta hem sonen. Vårdad i kuvös och med sondmatning så hade han inte lärt sig sugtekniken. Han skulle matas sex gånger/dygn. Efter en vecka var vi riktigt uttröttade, så vi beslöt att ta vartannat dygn. Och det fungerade, men vi var ängsliga hela tiden för han ville bara sova. Men när han äntligen kunde suga ordentligt så blev han piggare och piggare. Alla hemska prognoser som läkaren hade givit stämde som tur var inte det minsta. Inom ett år hade vi en son som var högst normal i allt. Ibland har jag undrat vem det egentligen var som hade tagit på sig en läkarrock.
To be continued.