Tillbakablick 19. 1965—1966.

Företaget som erbjöd mig jobb var AB. Nils P. Lundh, det  grundades 1898 i Malmö. Hade sedan spridit sig uppför hela vårt avlånga land. Måndag morgon  den 18 januari 1965 skulle jag infinna mig på kontoret i Umeå. Skrevs in och blev utrustad med avvägningsinstrument med tillbehör. Sedan var det bara att ge sig iväg, arbetsplatsen skulle vara i Bureå. Väl framme så hittade jag ingen arbetsplats. Frågade runt och fick till slut tips om att försöka i Örviken. Där hittade jag äntligen bodar med firmaemblem. Träffade platschefen som tog mej med till ett område där det tydligt och klart bökades i jorden. Han sade, här är en grävmaskin, en traktor och gäng som lägger betongrör för avlopp. och rör för vatten. Ta hand om detta, sen slängde han sig i bilen och for iväg med en rivstart. Milde himmel, rörgravar hade vi inte ens nämnt på kursen. På 40-talet såg jag en rörgrav, det var när vi för hand grävde  vattenledning till torpet. Handlingsförlamningen var inte långt borta, men jag tänkte måste klara detta annars är jag arbetslös innan jag ens  börjat. I den gamla goda tiden var det att visa vad man kunde  annars adjöss. Hade en blivande kollega, med ungefär samma bakgrund, en bit bort. Gick fram till honom och förklarade mitt dilemma. Han hjälpte mig en stund så jag lite inblick i mysterierna. Så gick dagarna. I  slutet på den ledningssträcka jag skötte fanns ett redan färdigt reningsverk. 2 redan ingjutna rör skull man pricka, in/utlopp. Sista 70 meterna var det dubbla ledningar som skulle läggas samtidigt, det innebar att en ledning fick läggas baklänges. Ett riktigt gesällprov för en nybörjare. Klarade det med glans och jag kände att “tuppkammen” som sjunkit till obefintlig började resa på sig en aning.  Lönen 1250/mån. Ingen reseersättning eller traktamente. Vanligt på första jobbet, “testjobbet”.
To be continued.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *