Tillbakablick 15. 1957—1962.

Under dessa 5 år var det inte så sensationella händelser. Vinteravverkningar, på sommaren hyggesbränningar, planteringar
röjningar och en del sommarhuggning. Med andra ord sådant som hör till året runt skogsarbete. Några saker sticker väl ut mera än annat. Domänverket skulle bränna ett hygge på ungefär 100 hektar. Det var ett gammalt hygge så det behövdes extra tändning. En granne från Myrliden och jag fick “förtroendet” att tända. I 10 timmar gick vi med var sin fotogenspruta på ryggen. Sprutan rymde 20 liter, man pumpade upp trycket så det liknade en stor blåslampa. Det var rätt jobbigt, och sprutan läckte fotogen så man var ganska indränkt. Sedan blev det bevakning av branden över natten till påföljande dag. Vi som fortsatte med bevakningen fick ihop 26 timmar. Då kom utvilad personal och tog över, så det var att knalla iväg hem och ta av de illaluktande kläderna.
Omkring 1960 skulle vi påbörja en avverkning på Valliden, i närheten av Gäddträsk. När vi kom dit efter trettondagen, och klev av skidorna vid avverkningsplatsen så nådde snön under armarna. 120 cm djup snö. Det var ett elände att ta sig mellan träden som skulle fällas. Nåväl, i slutet av februari blev det en riktig tö, då blev allt bra.
Våren 1962 befann jag på en avverkning 1 km väster om Rödingträsk. Där kom det fram vissa funderingar, satt länge på en stubbe och tänkte. När jag tänkt färdigt tog jag ett beslut. Det är dags att sluta i skogen vilket jag också gjorde. Hade tidigare sett att Sj Solnalinjerna hade sökt bussförare. Det var linjer från Solna/Sundbyberg och in till Bantorget, som låg ganska nära Stockholm C. Det beslut jag tog skulle helt förändra framtiden. Inte alltid till det bättre men jag tog mig från slitet i skogen.
To be continued.

2 svar på ”Tillbakablick 15. 1957—1962.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *