Tillbakablick 13. 1955—1956.

Åter på I 20 i Umeå så hamnade jag på det då mycket välkända 9:e kompaniet.* Det var vi som hade det yttersta ansvaret för hela I 20. Alla storhelger stannade vi kvar och skötte vakttjänsten. Det var nästan som en “belöning” för att vi inte blev riktiga soldater. Men så småningom hamnade jag, och två andra, på Vännäs läger. Två baracker nära Vännäs C var vår plats som boende och att sköta eldning. Huvuduppgiften var att hämta posten. Vår chef, Fanjunkaren, ville ha posten 07:20.  Så vi turades om att stiga upp och utföra det viktiga uppdraget. När civilförsvaret hade kurser uppe vid flygfältet, där det fanns flera hus samt matsalsbyggnad, så skött vi all uppvärmning.  Vedeldade kaminer i alla rum. Matsalsbyggnaden hade centralvärme. Det finns mycket bra minnen från den tiden, samt även mindre bra. Efter 396 dagar i det militära så blev jag äntligen utskriven. Tror inte att jag blev avtackad med förtjänstmedalj “för nit och redlighet i rikets tjänst”. Men jag kände mej nog ganska nöjd när jag åkte hem till torpet. Skall visa en bild från 1954 års fjällmarsch.
PC200001-002  jägarbad
Man kan tydligt se hur gott om vatten det fanns och hur en jägare tar ett helbad.
* Vi som var på 9:e kompaniet kallades malajer.
To be continued.
Viktiga händelser. Sovjet avslutar krigstillstånd med Tyskland 25 jan. 1955. De allierades ockupation av Österrike som härrör från andra världskriget slutar 27 juli 1955.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *