Tillbakablick 9. 1951—1952.

Under våren –51 blev det klart att min bror skulle överta Fräkenbäck. Den 11 juli blev köpet klart. Min mor återvände till torpet på Myrliden och jag drog till Lycksele. Fick jobb hos Hugo Furberg på Flora blomsterhandel. Det gamla huset som inrymde blomsterhandel och konditori Kronan är för länge sedan rivet. I hörnet där blomsterhandeln låg, är nu i det nya huset Elkedjan.
Blev lite av allt i allo. Under sommaren var jag ute i skogen och plockade mossa. Av denna  band jag  kransstommar.  Däremellan var det att bära ut blommor som beställts. Söndagar var jag i Kyrkan och placerade ut buketter ock kransar när det var begravning. Hugo  var även begravningsentreprenör. Fick följa med och hjälpa till  när avlidna personer skulle hämtas. Ja, det fanns många olika sysslor.
En söndag under vintern var det ett ordentligt snöväder. Mycket snöskottning som jag och Hugos son utförde. Den speciella bil, som användes vid transport av kistor, fanns i ett garage uppe vid volvo. Jag frågade skämtsamt, skall vi ta ner bilen när vi skottat färdigt.  Ja gör det svarade Hugo. Hade aldrig suttit bakom ratten i en bil tidigare. Men sonen, 15 år, visste hur man fick igång bilen. Färden började lugnt och försiktigt. När vi skulle svänga ner från Storgatan var det en stor snövall . Gasade lite för häftigt, bilen tog ett skutt djupt in i plogkanten vid Stenbergska tomten. Folk som var på väg till kyrkan tittade lite extra. Men en snäll människa hjälpte oss loss och vi kom fram till affären i tid.
To be continued.
Viktiga händelser 1952. 28 maj, kvinnor i Grekland får rösta. 13 juni, ett svenskt douglas DC 3 skjuts ner av ett sovjetiskt MIG- 15 jaktplan. Dec, en  dimma över London som tillsammans med luftförorening dör 12000 människor de följande månaderna.