Tillbakablick 8. 1950—1951.

Sommaren 1950 blev bra.  Vi var ju flera som delade på jobben. I och med det blev det mera fritid. Men far kunde inte trivas i Fräkenbäck. Tror att en bidragande orsak var hans desorientering. Klockan sex på morgonen sken solen i väster. Och det blir jobbigt i längden. Så när vintern kom drog han ensam tillbaka, till torpet på Myrliden, och skogsarbete. Min mor, broder och jag själv stannade över vintern. Militären hade fällt en hel del skog för att blockera vägar  för motståndaren i ett låtsaskrig. Dom kom med motorsågar och bandtraktorer och röjde upp vägarna, för att senare anfalla befästningarna som fanns 1 km bort.
Virket skulle sedan tas om hand och köras till ett avlägg vid Rickleån. Där blev jag engagerad, som aldrig kört virke med häst som motor. Vägen till avlägget var i en brant backe ner mot ån. En bit ned i backen blev det en tvär vänstersväng för att komma in på avlägget. En dag så körde jag omkull med lass och häst. Det var ytterst nära att jag häst och lass hade hamnat i den brusande forsen. Har nog vid många tillfällen känt att jag haft en skyddsängel med mig. Tack  vare mors många förböner.
To be continued.
Viktiga händelser 1951.  14 mars återerövrar FN-trupper Sydkoreas huvudstad Seoul för andra gången.  16 mars lagstadgas semestern från 2 till 3 veckor. 6 juni avrättas de sju sista nazistiska krigsförbrytarna.
28 december väcker de första skisserna, på SAABs deltavingade draken,
stor uppmärksamhet utomlands.