Tillbakablick 6. 1949—1950.

Hade så bestämt mig för att anta erbjudandet som dräng. Buss till Lycksele, tåg till Vindeln och sedan buss efter en slingrande grusväg med avstigning ca. 3 km från Överklinten.  Sedan en promenad 2,3 km rakt in i villande skog. När jag kom fram så var det bara att sätta igång och ta in det hö som fortfarande var kvar i hässjorna. Kom snart in i rutinerna. Mjölkning morgon/kväll. Hästtransport av mjölkkrukor upp till allmän väg/hämtning krukorna senare. I bland  en tur till kvarnen, som låg en dryg halvmil bort, när korn skulle malas. Fixa torvströ till ladugården där det fanns 7 kor, smådjur och lite höns. Eftersom jag skötte allt ensam så blev det rätt långa dagar, ungefär 10 timmars arbetsdag 7 dagar i veckan. Om jag räknar om månadslönen så hade jag ca. 90 öre i timman. Men det ingick ju mat och husrum så jag klarade mig. Fritidsaktiviteter fick  ske på kvällar och även lite senare än så. För mig som kom från “buschen” verkade det gott om söta flickor i byarna runt omkring. Hade fått mig en kamrat, vi gjorde cykelturer runt om och kollade läget. Min första “raggartur” skedde med häst och lastvagn med järnskodda hjul. Tämligen omskakande. Dagarna rann iväg och på senhösten var det dags för höstplöjning. Ett nytt äventyr, att köra häst och samtidigt hålla i plogen. Efter tredje dagen kom min skada igen, den jag ådrog mig 1945. Så det blev ambulans till epidemin Umeå lasarett.
To be continued.
Viktiga händelser.
23 april 1949 Kinesiska inbördeskriget.  5 augusti 1949,jordbävning i Ecuador, 50 städer förstörda, över 6000 döda.

Ett svar på ”Tillbakablick 6. 1949—1950.”

  1. Ja inte skulle då jag eller för den delen dagens ungdom orka med en sån arbetsvecka😊💪😅

Kommentarer är stängda.