Tillbakablick 4. 1947—1948.

Ja, så var stunden inne. När snön kommit på hösten –47 var det dags för kraftprovet. Tidigt på morgonen, innan dagsljuset kommit, spände jag och min far på oss skidorna och gav oss iväg mot Guldgruvberget.  Vi producerade virke  åt köraren som var farbror Torsten som hade en rejäl ardennerhäst. Terrängen var rent eländig. Massor med stenblock, backar och raviner.
Första veckan blev jag anvisad en dalgång där det fanns lite klenare träd.
Sedan var det att ge sig i kast med de riktiga bumlingar till tallar som fanns. Min far var  erkänt bra på att fila sågarna riktigt vassa. Och det var bra, för tallarna var riktigt grova. Så flöt dagarna iväg. Det var nog många dagar det kändes att krafterna sinade. Men man visste ju att lönen blev efter vad man presterade. Det räckte inte att vara närvarande på jobbet, presterade man inget kom det inte in ett enda öre.
To be continued.
Viktiga händelser under 1947. Barnbidrag införes. 260:- per år och barn upp till 16 års ålder.Götgatskravallerna i Stockholm. Findus lanserar barnmat på burk, 3 sorter.Sovjet blockerar Västberlin. Luftbro med förnödenheter ordnas. Mjöl och brödransonering upphör. Familjebostadsbidrag införes.