Tillbakablick 3. 1943—1947.

Hade således klarat de 2 första åren i småskolan. 1943 på hösten så var det storskolan som gällde. Magistern hette Emil Kriström, en mycket bestämd lärare. Men han var nog ganska rättvis. Varje rast gick han till sitt hyresrum hos Ernst Norberg. Och när han kom tillbaka doftade det alltid Läkerol. Nu mot 2000-talet slog mig en tanke. Han kanske tog sig ett bloss och vill dölja det för eleverna.
Från de resterande 4 åren i skolan har jag inte några speciella minnen.
Somrarna var det som vanligt slåtter, klyva ved för kommande vinter samt bärplockning. Såg fram emot skolslutet och den dag då jag skulle tjäna egna pengar. Under sommaren –47  skulle arbetsbok införskaffas.
Var inte särskilt stor ock muskulös. Men doktor Eriksson gjorde en besiktning och sade. Nils kan få börja arbeta. Egentligen borde det ha varit förbjudet att låta barn arbeta med att avverka  timmer  Men det var likadant för alla som inte hamnade i vidareutbildning. De “hjälpmedel” man hade var yxa, såg och barkspade. Och snöspade. Platsen var det s.k. Guldgruvberget. Skogen var sådan som bara finns på bild. Tallar som ofta var 40-60 cm i diameter i roten. Och så förstås massor av grova kvistar.
To be continued.

Viktiga händelser under dessa år. 1940-1951 var massor av varor ransonerade. Bensinen släpptes fri 13 nov. 1945 och tobak 22 sept. samma år. Andra världskriget pågick från 1939 till 1945. 8 maj 1945 kapitulerade Tyskland. 15 augusti kapitulerade Japan. Först sedan USA fällt atombomber över 2 städer i Japan. I det mest utbredda kriget hittills var det mer än 100 miljoner människor som tjänstgjorde i militära enheter. 50 till 85 miljoner människor dödades.
Ja sådan är människan. Läser man bibeln så handlar det om en mängd krig. Under människans tid på denna planet.