Nytt recept Tärnakaka.

Efter många års bakande av tärnakaka har jag ändrat på tekniken. Och med varmluftsugn  blir det annan värme och tid för gräddning.

Tärnakakareceptet:
1 liter havredryck, 2 pkt jäst för söta degar, 100 gram cocosfett,1,5 dl strösocker, 1 dl brödsirap, 1 tsk salt, 2 delar rågsikt, 3 delar vetemjöl.
Sammansättning rågsikt/vetemjöl kan ändras efter tycke och smak.
Smält cocosfettet och värm havredrycken till ca 45/50 grader. Detta
för att få bra värme i bunken. Tillsätt så mycket mjöl att temperaturen
blir lagom (37 grader). Sedan i med jästen som finfördelats i lite vatten så att en tunn vätska erhålles.Tillsätt resten av mjölet så att man får trögflytande deg.*
Dela degen i 8 lika stora delar. Tag ett ämne, tryck ut för hand, ungefär som pizzabagare. Lägg sedan ämnet på bakplåtspapper/plåten och “ralla”** ut till jämn tjocklek ca. 3 till 5 mm. Täck över och låt jäsa i ca. 25-30 min.
Gräddning: I vanlig ugn i mitten, 225 grade i ca. 7-9 minuter.
Varmluftsugn 195 grader i 10-12 minuter. Pensla med sirapsvatten både före och efter gräddning. Låt brödet svalna under duk.
Problem, ring bakjouren 20057.
*Deg som inte är för hård ger ett poröst och väljäst bröd.
** Kruskavel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *