Vilken dag.

Har funderat länge på hur det skulle fungera med att ta en kortare promenad i skogsterräng. Har inte varit ute  i skogen sedan förra sommaren, när jag lyckades med att plocka lite lingon.
I dag fattade jag mod och begav mig iväg, tillsammans med min käraste hustru. Först en bilfärd på 2 mil för att komma till de djupa skogarna.
P6120008

Efter att ha korsat den brusande Videmyrälven, lågvatten just nu, så hittade vi en del samlade spår efter människor. Dessa spår pekade i en viss riktning och vi beslöt att följa spåren. Nu började det kroniska förmaksflimret att göra sig påmint. Det var bara att dra ned på takten till snigelfart. Nåväl, vi kom ändå framåt och till slut började röster att höras. Första tanken var då att det var “vittra” som höll på med något. Men så småningom märktes det att det var vanliga infödingar, det vill säga folk från trakten.
Och så otroligt som det låter så började ett nybygge skönjas i skogen. Mina tankar gick då till min morfar Nils Hallgren född  1876. 
Ungefär 1907 hade han tillsammans men sin hustru, och med en ko i ledband, vandrat från Fredrikshall tills dom kom till Nordanvädersmyren*. Där stannade dom och morfar satte igång med att sätta upp en enkel koja som provisorisk bostad. Detta är nu den vanliga vandringssägnen berättat av min moster för boken Vildmarkens betvingare vid Stöttingfjället. I verkligheten torde kanske morfar ha ordnat tak över huvudet innan barn och fru anlände. Vad vet jag som föddes 27 år senare. Jag ser ett hus säger hustrun och jag väcks hastigt upp från mina tankar. Vi kommer närmar och då ser jag ett påbörjat nybygge, skillnaden nu mot förr är att här använder man råplan, det vill säga hyvlat virke. För täljdes stockarna med en speciell yxa.
Framme vid nybygget** kunde jag konstatera at det för mej var kända personer som spikar/skruvar. Om det sedan skall bli någon nyodling där har jag nog lite svårt att se, marken verkar vara väldigt stenbunden. Men har sett värre mark, har åkt genom Småland med alla sina stenhagar.
Efter att bjudits på kaffe med dopp var det dags att återvända. Har lyckligen återvänt hem nu, mej oj vad jag är trött. Men om det finns lingon även i år skall jag nog kunna plocka en del.

* Stället döptes sedan till Myrliden.
**. Hur virke och plåt fraktats till nybygget är svårt att förstå.

2016-06-12.