Till skogs.

För att uppliva gamla minnen tog vi i kväll en tur till Tallberg.  Ett stort skogs/markområde sydost  om Vänjaurbäck.  Mindes ju att en gång i tiden fanns det bebyggelse och bosatta där. Först sökte vi efter det som en gång var spelplats. Nu var det inte orrar som spelade utan ynglingar och män som utkämpade hårda fotbollsmatcher. En skröna säger att en match mellan Vänjaurbäck—Knaften pågick minst ett dygn. Men vad vet jag som inte var tillräckligt gammal för att få vara med. Hur som helst så fanns platsen kvar även om det nu såg annorlunda ut. Efter det var det boplatserna som skulle återfinnas. Huset,där Jonas E. hade bott med sin familj, stod fortfarande upprätt. I hastigheten glömde jag fota. Så var det det här med Dahlströms. Som jag minns det så ungefär för 70 år sedan cyklade jag och en annan grabb dit till Dahlströms. Det var visst dans där och vi stod utanför och spanade i springorna mellan bräderna i väggen. Det enda som visade att det en gång funnits hus var en bit av en åkerteg. Vet inte så mycket mer om bebyggelsen på Tallberg, men det lär ha funnits fler. Men denna plats var ju långt utanför mitt revir så därför är kunskapen begränsad. Men det var inte mycket som var sig likt,  för stor förändring sker under 70 år. Men det var ändå en trevlig tur.
P5200002

Denna bild är vad som påminner om en bosättning. På hemväg gjorde vi en avstickare för att hälsa på “träskfolket”. En god kopp kaffe med macka. Sedan vidare igen. På Lia fanns en ensam älg som bara stod där och såg lite dum ut. Har för övrigt en historia från Lia. Skulle vara getare där och min kusin skull vara med. Tredje dagen så tystnade koskällorna plötsligt och alla djuren var som uppslukade av jorden. Så här med facit i hand så har ja fått veta att vittra stoppade mossa i koskällorna och förde bort djuren. Nåväl, med hjälp så lyckades vi så småningom hitta rätt på djuren. Men den kvällen tog min anställning slut.

P5200004

Ett svar på ”Till skogs.”

  1. Jo Nisse. Hann spela några matcher/turneringar där innan jag emigrerade.
    Bl.a. en heldagsturnering mellan Knaften, Vänjaurbäck och Långsele.
    Troligen -48 eller -49.Cykel ToR Knaften Tallberg ingick i träningen på den tiden.
    Brukar peka ut vägen för min familj när vi passerar där på väg till Örån.

Kommentarer är stängda.