Spinnrock utan Jerry Williams.

P9180002

Denna spinnrock har ägts av min hustrus farmor. Nämligen Sofia Johanna Olofsdotter f. 12/1 1860. Alltså har minst tre generationer spunnit garn på spinnrocken som finns hos hos oss nu.  Men tidens tand har gnagt på den och den har blivit “slekali”som det heter här ute på landet. Dessutom behövdes det en ny vevstake. Min kära hustru som förnyat sina kunskaper i att spinna, via en kurs på Studieförbundet Vuxenskolan, tittade på mig i dag och sade. Hör Du Nils, kan Du fixa spinnrocken så jag kan börja spinna lite? Tog tag i problemet direkt. Ordnade först “slekaliheten”,för utan stabilitet i chassit spårar drivremmen ur. Använde samma teknik som när man kilar fast yxan på skaftet. Vevstaken blev sedan nästa projekt och det var inte så där tvärenkelt. Men med hjälp av bandsåg bandslip och pelarborr så fick jag fram en nästan identisk vevstake. Egentligen bara den blå originalfärgen som fattas. Får väl den gamla vevstaken till Home i Lycksele. Dom brukar greja det mesta.

2015-09 18.