Provinsiellt kröson.

Så heter en sorts ätliga bär som mognar augusti-september. Fastän vi kallar dom oftast lingon. Har i dag övervunnit flimret så pass att jag vågat mig ut på bärplockning. Hållit mig nära landsvägen och vilat då och då. Fick ihop 4 liter eller 2,24 kg. Med hjälp av hårtorken som blåser bort skräpet, samt lingonrännan som fungerat i många år så är bären rensade så i kväll kokar jag sylt. Måste först förstärka sockerlagret. Är väldigt tacksam för jag klarat at ta mig ut i skogen, (kalhygget), det finns många som inte ens tar sig ut från lägenheten.

P9040002

P9040003

Lingonrännan, samt hårtorken.
Lingonstället är i början på Olofs väg i Lappland. Men man måste välja bär för det är inte så mycket moget än.

Ett svar på ”Provinsiellt kröson.”

  1. Härligt att det gick så bra för dig. Plockade själv lingon på hemvägen från Lycksele i skogarna runt Sala. Tyvärr så blev de liggande lite väl länge innan rensning så att jag fick slänga en del bär. Sylten som blev var i alla fall fin och god.

Kommentarer är stängda.