Nattligt tänkande.

04:20 lördagsmorgon var jag upp andra gången. Vaknar alltid av känslan att kroppen brinner. Men ser ingen rök så det kan inte vara så, men däremot svettning så det räcker ock blir över. Men det är priset för att få överleva några år extra. Är nu inne på sjätte året med denna livsstil.
Nåväl, när jag sitter i köket och tittar ut ser jag mångubben på väg att försvinna i sydväst bakom Storarnträskberget som syns drygt 1,5 mil bort. Mina tankar går då osökt till den gren av min morfars syster som var bosatta där till fram emot 1940-talet. Väglöst land, alltid ordentligt med snö om vintrarna. Då var det en kamp att överleva, det var inte bara att att knata iväg till socialen om man behövde hjälp.
Torpet där jag växte upp hade min morfar, född 1876, brutit mark och byggt ett hus på. Ett ganska besvärligt ställe med svårarbetad backe, och en myrodling där ständigt gamla träd och stubbar kom upp till ytan så fort plogen sattes i marken. Torpet påbörjades omkring 1900-talets början. *
Trots att jag nu lever i det som kallas modern tid så har jag väl till en del provat på de vedermödor som det var att skaffa sig försörjning. Att arbeta var det som gällde från tidiga barnaår och som resulterade i att jag innan 13 års ålder skötte min egen försörjning i skogsarbete. Tungt kan man undra, ja det var bara förnamnet allt sköttes ju manuellt . Motorsågar dröjde ju några år till.
Att jag frivilligt valde skogsarbete är inget som jag direkt ångrar, fick ju egna slantar att handskas med. Men så här med facit i hand inser jag att det kanske fanns andra vägar att gå. Men så här i slutändan så har det ju faktiskt ingen betydelse.

* Min morfar arbetade i skogen på veckorna. Ett sorgligt kapitel var ju att hälften av morfars familj dog på grund av lungsot/tbc.
Vid 12 års ålder fick min mor ta hand om småsyskon, hus och hem när mormor avlidit och morfar var borta hela veckor.
Man kan väl säga att det var kärva tider, men dom som överlevde sjukdomarna blev starka.

2015-08-29