Spel o dobbel.

Spel om pengar har förekommit i alla tider. I dag spelas på allehanda saker och reklamen hetsar på att plötsligt händer det. Människan är ju optimistisk, men den som går med vinst är ju spelarrangören. Nog om detta skall komma till det jag tänkt.
Även i mina mycket tidiga förekom en typ av spel. Mindes detta när jag såg en gammal femöring ´(sedan 1922) En femöring  i början på 1940-talet var det ett hyggligt värde i. Vi var några grabbar som lyckats tjäna ett par femöringar. Vad jag minns var det ett enkelt spel. Vi lade varsitt mynt i en liten hög på marken med samma sida uppåt. Med en käpp, vanligen en kvist, slog vi i turordning på mynten. Det mynt som då visade andra sidan upp vann man så. Jag kan försäkra att det var mycket mycket små summor som bytte ägare. Kan nämna om pengavärdet att om man någon dag skulle köpa mat till skollunchen i stället för att äta medhavd mat, så var det en 25-öring man fick spendera. Den räckte till en hygglig bit falukorv eller ett litet paket meriekex. Ja mina vänner,  som fortfarande har långt till ålderns höst, det var lite andra tider då.

P6270001

Visar bild på detta fantastiska mynt .