Nostalgirunda. 14-11-14.

Innan mörkret började sänka sig över bygden så begav vi oss ut på en nostalgirunda. Fast det var nog bara jag som berördes av minnena. Min kära hustru som medföljde är ju från en helt annan del av Norrland.
PB140015

Första fotot är en skylt som pekar mot det samhälle, glest befolkat, där jag växte upp. Där borde väl mina rötter finnas. Men det känns inte riktigt så. Tror nästan att jag, och även rötterna, rycktes bort samtidigt. Känns inte som: Åh, dit vill jag återvända.
Visst fanns det utrymme både lek  jakt och fiske, men det mesta handlade dock om arbete, arbete i skogs/jordbruk.
Färden fortsatte ner mot det höga berg som vid fint väder speglar sig i Rödingträskets  klara vatten. Detta fantastiska berg där många hardrev gått upp och nerför berget och även ett antal älgar fallit för dödande kulor. Men det känns numera ingen större saknad.
PB140016

PB140017

Detta berg som alltid varit skogbeklätt, i alla fall mot sjösidan, har plötsligt drabbats av skogbortfall. Som en gång manuell huggare fascineras jag av maskinernas framfart. Tänker på hur många med mej, och även hästar som slitit ut sig 6 dagar i veckan.
PB140018

På Rödingåsen har fortfarande ingen nämnvärd snö fallit. Där bodde mina kusiner till slutet av –40 talet. Färden fortsatte över kronoparken mot Brattfors. Vidare nedströms Öre älv. Kunde se att skogsbolagen nog har städat upp det mesta efter stormen.
Efter en kaffepaus blev sista anhalten kojan vid Överselet. Oj vad många minnen där dök upp. Både fiske och flottning, naturligtvis även skogsarbete. En kilometer uppströms var den plats där jag fiskade när Sportspegeln hälsade på.
PB140022

Det jag minns mest av allt är: Iskalla minnen som finns väl beskrivit på min blogg  www.knaften.se
Nåväl, nu var vi slutet av rundan så det var dags att åka sista biten hem.
PB140019

Sista bilden får bli Halvvägsberget, där Smörbanan slingrade sig upp/ner i den gamla goda tiden  när folket fick använda apostlahästarna för att bära hem förnödenheter som inhandlats i Lycksele. Lycksele—Granträsk med flera byar var ett stort antal mil.