Knäckebröd med dillfrö och Västerbottensost.

Fick en utmaning i dag att baka knäckebröd. Klart att jag provade och brödet blev riktigt gott.
P9170001
P9170002

Kakornas utseende påminner om människorna på vår jord, olika till utseende, färg och storlek. Men det var ju bara första försöket så jag kommer säkert att prova igen samtidigt som jag kanske modifierar recept och tillvägagångssätt.
Ingredienser för 30 kakor: 25 gram jäst, 1 tsk. salt, 2,5 dl vatten (37 grader) 1 dl. linfrö, 1 msk. dillfrö, 1 msk. honung,1 dl. havrekli, 5 dl vetemjöl + 3 dl. till utbakning, 2 dl riven västerbottensost.

Gör så här: 1 Rör ut jäst salt och vatten i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen. För hand i 7-10 min. med maskin 5 minuter. Låt jäsa 15 minuter under bakduk.
2. Dela degen i 30 lika stora delar. Kavla ut varje del med mycket mjöl på bakbordet. Kavla rundlar cirka 15 cm diameter, så tunt som möjligt.
3. Kavla sedan med kruskavel eller nagga med gaffel. Lägg de utkavlade bröden på bakplåtspapper, 5-6 bröd på varje papper och dra sedan över på plåten. Grädda i 5-7 minuter i 250 grader.  Låt bröden svalna på galler.
(Receptet är från Saras köksskola.)
Egna reflektioner. Att nagga med gaffel går utmärkt. Men man bör nog borsta av överflödigt mjöl på båda sidor om kakan, annars kan det smaka bränt mjöl. Sedan kan man kanske öka på av någon/några smakgivare.
Andra smaksättningar  man kan prova enligt receptskrivaren är rosmarin och flingsalt, eller parmesan och basilika.

Ett svar på ”Knäckebröd med dillfrö och Västerbottensost.”

  1. Helt klart en helt annan nivå på detta bröd! Får se om jag kanske håller mig till den enklare varianten. Kan ändå ta med dillfrön och västerbottensost! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *