Mazarin med karamelliserat äpple.

För ett par veckor sedan visades  på tv  Hur man fixade till mazariner med karamelliserat äpple. Tog ut receptet och dag var det läge att testa.

Karamellisering av äpplen.

4 st äpplen, 100gram smör,  130 gram strösocker, 3 matskedar citronsaft. 

Skala, ta bort kärnhus och dela äpplena i 8 klyftor per äpple.
Bryn smör och tillsätt socker. Låt smör och socker bli gyllenbrunt.
Häll i citronsaft och äppelklyftor, rör om.
Låt karamellen puttra tills äppelbitarna är ljusbruna. Rör om försiktigt då och då.

Mördeg.

300 gram vetemjöl,200 gram smör,1 ägg, 2 gram salt.

Blanda alla ingredienser till en slät deg, platta ut den och lägg den i kylen.i ca 30 minuter.
Fodra smorda mazarinformar eller andra önskade formar.

Mazarinfyllning.

300gram mandelmassa,150 gram rumstempererad smör, 3 st rumstempererade ägg.

Blanda försiktigt i lite smör i taget i mandelmassan så att det inte blir klumpar.
Rör försiktigt ned ett ägg i taget i mandelmassa/smör smeten. Fyll de fodrade formarna till hälften/drygt hälften (Själv fyllde jag till 3/4-delar, fungerade bra) med mazarinmassa.
Sedan tar man den färdigbrynta äppelbitarna och lägger försiktigt i en i varje form.
Grädda i 180 grader i 15-20 minuter.
P9070001
P9070004
P9070006

Så blev det. Provsmakat med gott betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *