För ett par veckor sedan visades på tv Hur man fixade till mazariner med karamelliserat äpple. Tog ut receptet och dag var det läge att testa.
Karamellisering av äpplen.
4 st äpplen, 100gram smör, 130 gram strösocker, 3 matskedar citronsaft.
Skala, ta bort kärnhus och dela äpplena i 8 klyftor per äpple.
Bryn smör och tillsätt socker. Låt smör och socker bli gyllenbrunt.
Häll i citronsaft och äppelklyftor, rör om.
Låt karamellen puttra tills äppelbitarna är ljusbruna. Rör om försiktigt då och då.
Mördeg.
300 gram vetemjöl,200 gram smör,1 ägg, 2 gram salt.
Blanda alla ingredienser till en slät deg, platta ut den och lägg den i kylen.i ca 30 minuter.
Fodra smorda mazarinformar eller andra önskade formar.
Mazarinfyllning.
300gram mandelmassa,150 gram rumstempererad smör, 3 st rumstempererade ägg.
Blanda försiktigt i lite smör i taget i mandelmassan så att det inte blir klumpar.
Rör försiktigt ned ett ägg i taget i mandelmassa/smör smeten. Fyll de fodrade formarna till hälften/drygt hälften (Själv fyllde jag till 3/4-delar, fungerade bra) med mazarinmassa.
Sedan tar man den färdigbrynta äppelbitarna och lägger försiktigt i en i varje form.
Grädda i 180 grader i 15-20 minuter.
Så blev det. Provsmakat med gott betyg.