Min första älgjakt- 1973.

Min far hade sommaren det året lämnat oss efter en kort tids sjukdom. När hösten så kom blev det aktuellt för mej att överta det arrende som min far haft.
Varför jag kommer ihåg detta just nu beror att vi sent i kväll åkte en skogsbilväg som passerade över den myr där jag på min första älgjakt stod på pass. Detta handlar alltså om Rismyren dit man 1973 tog sig gående ett antal kilometer.
Åter till jakten som började riktig spännande. Behövde inte vänta så länge förrän det hördes hundskall som kom närmare och närmare. Söder om mitt pass ungefär 500 meter fanns en annan passkytt. Plötsligt så kom knallen från ett skott och efter ett par minuter hörde jag ett brakande och frustande när älgko och kalv kom farande i vilt sken. Dom skenade i huvudsak genom massor av ris men mitt för mitt pass fanns en halv meter bred öppning där ekipaget förmodligen skulle passera. Med en nybörjares verkliga optimism så osäkrade jag min fars gamla 9,3×57 och gjorde mig beredd. Älgkon passerad snabbt och så fort kalven visade sig tryckte jag av. Hade i förväg måttat in höjden och den var tydligen rätt för kalven stöp med genomborrat hjärta. När man så småningom fick lite rutin så blev det inte sådana chansskott, för jag insåg ganska snart att det var nog enbart turen som gjorde att resultatet blev bra.
Passaren söder om mej hade fällt en tjur och det var då som det verkliga jobbet började.  Laget samlades och enda sättet att ta hem älgarna var att med ett lång rep och många man börja dra. Efter en dryg kilometer kom vi fram till Vimyren och Vimyrbäcken.
På andra sidan fanns redan en traktor som skulle ombesörja fortsatt transport. Men hur ta sig över sankmarken och bäcken. En av jägarna, tillika markägare, hade en gammal timrad lada sedan den tiden när bäckslåtter nyttjades. Vi fick tillåtelse att riva ladan för att bygga oss över till andra sidan. 
Uppradade på ett långt led började vi balansera på stockarna samtidigt som älgarna skulle dras med. Jag hade turen att tillsammans med en släkting vara längst fram i raden. När vi två lyckligen var över svängde vi av mot fastare mark utan att tänka på de som fortfarande var ute på stockarna. Bakom oss började vi höra plums,plums och mindre vackra ord. Resten av dragargänget hamnade med vår hjälp i vattnet, och jag kan väl säga att vi som fixade kallbadet inte var så populära de närmaste timmarna.

P7060001
P7060002

Bilder från Rismyren tagna lördag juli 07 kl: 23:00 från skogsbilvägen som i dag går mitt över myren.