Vårdagjämning.

Det här med vårdagjämning är inte helt lätt, hade liksom trott att det var hela dagen den 21 mars. Men bäst att kolla tänkte jag och hittade en del information.
Vårdagjämningen är en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden beroende på i vilken tidszon man befinner sig i.
När solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn, sker vårdagsjämningens ögonblick. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagsjämningspunkten.
Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Nåväl, det får räcka med detta, hur som helst och emellertid så inträffade ögonblicket i vårt land år 2013 den 20 mars exakt klockan 11.02, bara så att ni vet.
P3210001

Som bilden visar så går det trögt med våren men vi är trots allt kvar i den griniga månaden mars. Den månaden påminner i år om en tjurig och vresig gammal gubbe. ( nu har jag väl hängt ut tasken åt räven, ett mycket gammalt ordspråk)
När jag ser alla istapparna väcker det minnen för alla i min generation minns väl hur vi sökte istappar för att suga på dom. Den tiden var ju inte glasspinnen uppfunnen.