En regnig resa.

Året var 1967, min kära hustru och jag hade bestämt oss för att ta en kortare semestertur. Resan skulle ske med bil via Finland och Nordnorge med bl.a. ett besök på Nordkap.
Resan började i strålande sol och första övernattningen blev i Luleå. Nästa dag åkte vi över till Finland och via Rovaniemi och Ivalo. Efter Ivalo så sökte vi oss en  tältplats och slog upp vårt Konsumtält som var försedd med extra regnskydd som tur var. Framemot midnatt kom stormen och regnet började smattra mot tälttaket. Vinden ylade i träden och tältet skakade. Kändes lite kusligt för vi upptäckte sedan vi slagit upp tältet att det fans lämningar från kriget. Taggtrådsstängsel, skyttegravar och en del kläder och skor utspridda i terrängen. Men eftersom det började skymma var det bara att krypa in i tältet och fixa till lite mat. Följande dag fortsatte resan mot Vadsö, längst ut på Varangerhalvön. Men regnet och dimman gjorde att himmel och hav flöt ihop. Vardö som ligger en bit ut på en ö var insvept i dimma och kunde inte ses.
CCF20130312_00000

Resan fortsatte mot nästa mål som var Nordkap. Regnet fortsatte så vi hittade ett värdshus vid Laxälv där vi övernattade.
Fjärde dagen samma väder och när vi närmade oss Nordkap insåg vi att, ge sig ut på havet åkandes färja i storm och regn inte var så meningsfullt. Vägarna över fjällen var övrigt en enda lervälling. Vi beslöt att ta oss över till Sverige igen så via Alta och Kautokeino siktade vi mot Porjus. Några timmars försök till sömn i bilen ute på fjället efter Kautokeino sedan sträckkörning till Porjus. Det handlade om ca 70 mil med några timmars avbrott.
Femte dagen klockan 16:00 hyrde vi en stuga i Porjus och sov 14 timmar i en följd. När vi sedan vaknade den sjätte dagen sken solen från en molnfri himmel.
CCF20130312_00001
CCF20130311_00000

Sedan drog vi vägen västerut som var en trevlig upplevelse. Vi tältade en natt och fiskade även lite bäckforell för att ha till frukost. Men det fanns tydligen små jägare som också tyckte om fisk, för på morgonen var den borta. Så  hade ju en vecka förflutit och det blev en dagsetapp hem. Det var nog det absolut värsta regnperioden jag varit med om. Den tiden kunde man ju inte gå in på: www.yr.no och kolla långvarsel.
En minnesrik resa men kanske inte som det var tänkt.

Ett svar på ”En regnig resa.”

  1. En sån tur att ni hade kärleken att roa er med, nu när det regnade så mycket! Och tältet känner jag igen.

Kommentarer är stängda.