Alla helgons dag…

..är en kristen högtid som firas till minne av  helgonförklarade personer. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november( oftast lördag v 44) Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november,en plats den behållit i andra länder. Vid en helgdagsreform 1772 förlorade 1 november sin status som helgdag. 1953 flyttades alla helgons dag till lördag och blev allmän heldag.
Ja, det var lite fakta om den lördag då alla går man ur huse för att hedra sina nära och kära som lämnat jordelivet. Vanligtvis så sker vår ljuständning i sällskap av vår dotter och hennes familj på lördag , men eftersom dom är bortresta då så tände vi ljusen redan i kväll(fredag). Trodde kanske  inte att vi skulle träffa speciellt många andra ljuständare men där trodde jag nog fel. Uppskattningsvis så var det nog tända ljus på hälften av alla gravar.
Men när brinntiden är ca. 50 timmar så kommer det ju att lysa även den officiella kvällen.
Tre gravar besöktes, min hustrus föräldrars grav, mina föräldrars och min morfar/mormors. Har först i sommar lyckats lokalisera min farfar/farmors grav för allra första gången och där skall jag tända ett ljus i morgon lördag.
PB020004

Här vid denna lite otydliga bild är min morfars, f. 1876, grav och den 5 i ordningen, Arvid f. 2008. Ja, tiden ilar verkligen iväg.