Ytterligare ett försök.

I går fredag plockades det in mera rönnbär, precis före den frostnatt som varit nu natten mot lördag.
P9210010

Började med att koka ingredienserna fredagskväll för att avrinningen skulle kunna fortgå hela natten. Trots detta kunde jag krama ur silduken ung. 1 dl vätska nu på lördagsmorgon.
P9220014

Här kokas ock skummas det, viktigt att skumningen utföres på rätt sätt för att slutprodukten inte bir grumlig utan skall var helt klar och genomskinlig.
P9220015

Så var allt klart och bägarna ifyllda. Nu återstår kylning tills i kväll då man kan se om viskositeten blev den rätta. Om inte resultatet blir till belåtenhet är ju bara att koka om, har ett par flaskor Certo** kvar sedan kokningen av svart vinbärsgelèn.

Ingrdienser:  Drygt 3 liter rönnbär, 0,5 kg äpplen* från gårdens äppelträd, 1,6 kg strösocker, 3 msk flytande citron, 1,2 l vatten.
Rönnbären sköljes väl och får rinna av i durkslag. Bären krossas sedan lätt, äpplena kärnas ur och skärs i bitar, allt läggs i grytan, tillsätt citron och låt koka sakta i en halv timme. Allt slås i silduk och får rinna av tills nästa dag.
Dag 2: Mät upp saften, till varje liter saft tas nära ett kilo strösocker, vilket slås i den kalla lagen och omröres till sockret smällt. Koka upp snabbt, ta grytan från spisen och skumma av försiktigt. Detta upprepas 5-6 gånger sedan får man anse att det är färdigt. Häll sedan upp i glas/burkar omgående. Fördelen med att ta grytan från spisen varje gång man skall skumma är att man undviker att en del av skummet blandas ned igen, gelèn blir då grumlig.

* Transparant blanch och Silvia är äppelsorterna, och jag kan försäkra att jag har känt sötare äpplen.
** Certo pektin är ett förtjockningsmedel.
PS: Klockan är nu 21:00 och viskositeten på gelèn blev ok. så nu är alla bägarna paraffinerade och placerade i matkällaren. DS.

Ett svar på ”Ytterligare ett försök.”

Kommentarer är stängda.