Test av röd råvara.

P9190008

Boken på bilden, som beskriver bl. a. konserveringens alla mysterier, är tryckt år 1936. Bläddrade lite förstrött i den för några dagar sedan. Såg då ett recept på rönnbärsgelè, och eftersom råvaran till detta finns strax utanför huset kom tanken på att prova receptet. Enligt boken skall rönnbären vara ofrysta för  gelèämnet finns då kvar. Enligt ett modernt recept skall man ha bären i frysen över natten innan kokning. Har bestämt mig för det gamla beprövade sättet så vi får väl så småningom smaka av resultatet.
Kan nämna att den maskrosgelè jag kokade i fjol använder vi som marmelad på¨rostad fralla, en utmärkt marmelad med en smak av äpple/honung/någonting åt det hållet..
P9190007
Började alltså med att plocka rönnbären, vilka tillsammans med vatten skulle hällas i en gryta och sättas över svag eld och koka mycket sakta. Det märks att boken skrevs långt före elspisarnas tid.
P9190009

Har nu kokat och hällt upp bären i silduken för avrinning, och medan detta pågår så skriver jag av receptet från boken.

Rönnbären bör vara mogna, men ej frostbitna, ty då är gelèämnet borta. Bären krossas lätt. Till 3 liter rensade bär tages 1 liter vatten. Slås i gryta och sättes över svag eld och får koka mycket sakta. Sedan kokningen börjat får bären koka en halv timme. Bären slås i  silduk och och få avrinna över natten. Nästa dag mätes saften. Till 1 liter saft tages nära 1 kg strösocker, vilket slås i den kalla lagen och röres tills sockret är smält, då grytan sättes över elden och det hela får ett raskt uppkok. Man skummar lätt men undviker att röra om, ty därigenom blir gelèet oklart. Varje gång man skummar lyftes grytan av spisen. När gelèet fått koka upp 5-6 gånger kan det anses färdigt. Upphälles genast i burkar som först uppvärmts.

Så låter alltså det urgamla recetet, men eftersom jag bara har tagit 1,7 liter rönnbär och och 0,57 liter vatten så torde nog avrinningen vara klar tills i kväll. Det bir spännande att smaka av resultatet, återkommer om detta oavsett vad som blir slutprodukten.
Hoppas bara att jag slipper säga som räven!