En skidtur för länge sedan.

Åren var 1949/50  och jag knogade på från morgon till kväll 7 dagar i veckan. Som dräng på ett jordbruk, Fräkenbäcken, fanns alltid sysslor att utföra.  Tidigt varje morgon var det mjölkning och utfordring av djurbesättningen. Sedan var det att med hästskjuts köra upp till allmän väg med mjölkhinkarna. En sträcka av 4,6 km* tur och retur, en vägsträcka som vid varje snöfall skulle plogas med hjälp av häst och träplog. Det fanns även jobb med utkörning av gödsel till de tegar som hade plöjts innan kyla och snöfall. Höet i ladugårdsbyggnaden skulle också fyllas på från de strategiskt utplacerade depåerna bestående av 4 lador. Och naturligtvis skulle mjölkhinkarna hämtas samt att mjölkning och utfordring utföras eftermiddag/kväll. Trots att det oftast var fullt upp så hade jag tydligen vid något tillfälle haft ett par timmar över för egen aktivitet. Hade hört berättas att i riktning N/NO skulle det finnas en by som hette Ultervattnet. Hur lång sträckan var  hade jag inte en aning om men  beslöt ändå att ta en skidtur genom skogen för att se om jag kunde hitta byn.
Kom lyckligt fram till en bebyggelse, en lång raksträcka med gårdar utplacerade med jämna mellanrum. En karakteristisk bebyggelse som klart avspeglade att även detta  var en jordbruksbygd. Följde den spikraka vägen norröver ock kom så småningom fram till en T-vägkorsning där man enligt vägskyltarna kunde välja att åka till höger mot Flarken eller vänster mot Korssjön. Det senare namnet klingade bekant för till Korssjön hade jag cyklat många gånger i sällskap med en kamrat. Var det möjligen dom sköna töserna i byn som drog? Ja, minnet har nog drabbats av delete  och frågar jag kamraten så blir det ungefär samma sak.
Efter denna lilla tankeutflykt återvänder jag till skidturen, och när jag stod där vid vägskälet märktes det att skymningen var i antågagade och jag visste ju att det var mycket jobb kvar vid återkomsten. Så det blev det enkla valet att ta skidspåret tillbaka. En sak som jag funderat på ibland var att jag såg inte till en enda människa i byn under denna skidtur.
Nu när jag sitter här vid min dator så är det ju enkelt att se sträckans längd samt de olika namnen på bebyggelsen som jag besökte. Hade tydligen kommit fram mellan byarna Buafors/Yttre Ultervattnet, sedan norröver förbi Backen och fram till vägkorset där Inre Ultervattnet var beläget. Enligt mina beräkningar skulle sträckan fågelvägen vara ungefär 8 km enkel väg. Det vill säga att med diverse kringelikrokar i skogen så blev det nog en del mera än 16 km tur och retur.
En uppfriskande skidtur i Norrländsk natur även om den var rätt så händelselös, i varje fall vad jag minns i dag..
* Hästskjutsarna med korn till kvarnen i Överklinten var en betydligt längre sträcka.