Lingonplockning dag 3.

Hade fått ett insiders tips om ett bra lingonställe.  Det var på den så kallade kvarnhea*, ett skogsområde, utan skog, beläget någon kilometer norr om Vänjaurbäck.  Svängde in efter vägen mot Hormyr ett par hundra meter, men där stod älgjägare från Vänjaurbäcks jaktlag utposterade så jag åkte hem igen ett par timmar. Åkte tillbaka lite senare och då hade jaktlaget positionerat om sig så det var fritt fram. Och nog var tipset bra, det fann stora fina lingon och nära vägen också. Dagens skörd blev 15,5 liter (8,8kg) rensat. Medan jag befann mig på kalhygget så passerade några bilar med jägare från mitt “gamla” jaktlag, i släpvagnen låg en stor älgtjur med fejade horn. Nästan samtidigt fick jag et SMS från en passkytt som tydligen redan tänkte på hur det kan vara ibland. Jag citerar: Luften är kall, marken är är frostig, så och mitt sinne.Ty att kliva upp före fan själv för att sedan genom ris och otyg hugga sig fram till en stubbe på en frusen myr. Och dessutom betala för detta, ja det mina vänner kan inte kallas annat än älgjakt. Slut på citatet. Så sant speciellt när det blir oktoberjakt.

* Om Kvarnhea kan nämnas att att ordet har att göra med kvarnen som fanns  i bäcken i närheten. Det lär också finnas boplatser som varit  början till  byn. Om detta finns att läsa i boken om Vänjaurbäck.
Kvarnhea har även 1920 härjats av en stor skogsbrand som började söder om byn och fortsatte ända ned till Örån. Men endast ett hus i byn brann ned.
Hea betyder ju som säkert de flesta förstår hed. Så i lite förnämare munnar skulle det då heta Kvarnheden.