Vädret och rönnbären.

P9020006

I min lilla värld har mycket rönnbär betytt mycket snö och inte så kall vinter. En annan person tycker att mycket rönnbär betyder att kvistarna inte skall tyngas ner av mycket snö. Alltså skall det bli en snöfattig vinter.
I denna höst som just nu står för dörren så är det verkligen mycket rönnbär. Har nu googlat på detta om rönnbär enligt bondepraktikan. Där står bl.a. att om träden bågnar av rönnbär lär det bli en sträng och snörik vinter.
Så var det med den saken, men vad som kommer att bli lär vi nog bli varse.
Om man sedan går till www.klart.se så kan man få en meteorologs syn på detta med rönnbär och vädret. Citat:  Bondepraktikan är rolig och intressant att läsa men, att mängden av rönnbär skulle förutsäga den kommande vintern, har inget prognostiskt värde.
Slutorden säger: att visst har bondepraktikan sin plats i historien. Men lita inte på rönnbären som naturligtvis visar hur vädret har varit och inte hur det skall bli, slut citat.
Ja vad skall man tro, gammal erfarenhet mot modern meteorologi. Vi har ju om cirka 7 månader svaret och vi kan själva se om det har överensstämt med gamla märken och observationer eller inte.
Med andra ord: ve få si om gammelmärka är dö eller lev.