Dags att lossa handbromsen— eller???

I måndags var det 4 veckor sedan jag blev elkonverterad, vilket i sin tur betydde att det var dags för ett EKG. Så skedde också och jag bad dessutom att få prata med en läkare. Den fantastiska personalen på medicinkliniken lovade att försöka ordna detta. Och i går ringde en mycket vänlig, trevlig och förstående ST-läkare som tålmodigt lyssnade på mina klagomål om andfåddhet mm.
Eftersom hastigheten på mitt hjärta regleras med hjälp av betablockerare* var detta utgångspunkten för samtalet. Efter att ha diskuterat detta med en kollega ringde läkaren upp igen.  Resultatet blev att det skulle lossas lite på handbromsen, vilket i sin tur betyder att tabletten betablockerare halveras i styrka.  I morse var jag in till staden och hämtade ut den nya medicinen. Känner redan av denna ändring, förflyttar mig lite lättare, med mindre andfåddhet, samt en något snabbare puls. Vilket i sin tur innebär att blodet flyter snabbare. Med andra ord känns det som om koppen tillförs lite mera syre.**  Vet inte om det jag skriver har något med verkligheten att göra, men jag skriver som jag upplever det. Om det sedan sitter mellan öronen en del må vara betydelselöst för det viktiga är ju att det känns bra. Och faktiskt, det känns redan som om handbromsen lossats en del.

* Betablockerare,är läkemedel som skyddar hjärtat mot stresshormoner som adrenalin och noradrenalin som utsöndras genom aktivitet från det sympatiska nervsystemet. ***

** Syreupptagningsförmåga brukar mätas som ml(kilo x minut) Syreupptagningen bestäms av hjärtats maxpuls, muskelns syreupptagningsförmåga, blodets förmåga att transportera, hjärtats slagvolym, lungornas förmåga att syresätta blodet.

*** Sympatiska nervsystemet tillsammans med parasympatiska nervsystemet utgör icke-viljestyrda eller autonoma nervsystemet. Förenklat kan man säga att detta system aktiveras i situationer där människan blir utsatt för psykisk eller fysisk stress, aktiverar flykt-och kampresponser, och förbereder kroppen för fysisk aktivitet.

Ett svar på ”Dags att lossa handbromsen— eller???”

  1. Låter som om du får det bättre samt att du verkligen förklarar vad sakerna betyder. Ha en bra ”missommar” obs notera det är inte felstavat det är uttalet.

Kommentarer är stängda.