Valborgsmässoafton/majbrasans tid.

En årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Traditionens grund är en hednisk högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg. Mot häxtro och onda andar som uppstod efter hennes död år 779. Valborg blev förklarad som helgon den första maj.
S5002626

Vad  minns jag då från majbrasor under 1940/50.  Det gällde ju att ordna en brasa på ett så högt beläget ställe som möjligt. Där hade man då en bra utsikt mot bergen runt om och mot horisonten. det var alltid spännande att stå där vid brasan och räkna alla andra eldar man kunde se runt om. Men det var ju förr, nu är det slut med den formen av eldande för alla småbyar och de flesta enstaka ställen är mer eller mindre avfolkade.
Så ha en trevlig Valborgsmässoafton alla trogna läsare. Akta öron, ögon och fingrar för raketer och smällare, som enligt min mening inte borde finnas i närheten av brasan.

Ett svar på ”Valborgsmässoafton/majbrasans tid.”

  1. Vi önskar dig och hela familjen en trevlig valborg och hoppas att våren börjar anlända till Knaften också. Här våras det så det knakar !

Kommentarer är stängda.