KOL eller inte KOL— det var frågan.

Tänk vad komplicerat vissa saker kan bli.  1999/2000 hade jag fått slutgiltigt besked om att mina besvär berodde på KOL. 2011 när jag gick KOL- skolan kom ett besked att jag hade nog inte denna otäcka sjukdom ändå. Har ju själv alltid hävdat att mina problem är genetiskt betingade på grund av släktingars tydliga bevis på samma symptom, både rökare och inte rökare.
Nåväl, oavsett namn är ju besvären detsamma. Den senaste veckan har varit tung med otäckt tätt i halsen och en enveten hosta.
När man vaknar efter ett par timmar och känner andnöd då lurar paniken under kudden. Då gäller det att bemästra hjärnspöket som säger att jag håller på att kvävas.  När jag skulle kolla PK  värdet i tisdags klagade jag för sköterskan(en fantastisk medmänniska) om vilken hemsk natt det varit. Efter ett EKG och blodtryck kunde hon se att flimret var i full fart. Hon tog mig till akuten där jag så småningom fick träffa en mycket trevlig läkare.  Han hade läst min journal ordentligt och sett att mina lungor är tämlig väl undersökta, vilket senaste brev från NUS visar. Läkaren tyckte som jag själv att det onda nog sitter i luftrören högt upp. Behov finns alltså av något luftrörsvidgande, Men eftersom jag har flimmer så måste det vara en snäll sort som inte orsakar hjärtklappning. Vi var rörande ense om de mesta, även jag inser ju att det är lätt att jaga upp sig lite extra och därigenom förvärra.
Den inhalationstub jag fick med mig hen kallar jag för “sista halmstrået” så den ställde jag på nattduksbordet följande natt.  Trots besvärligheter så nöjde jag mig med att bara titta på tuben. I går kändes det som en förbättring, andfåddheten var inte lika intensiv, och den halsinfektion jag ådragit mig tidigt i vår har släppt en aning. Så i natt har det varit riktigt bra med sömn. Kanske har jag fått hjälp från annat håll också. Att det känns gå åt rätt håll visar sig i att jag åter sitter och skriver på min blogg.

2 svar på ”KOL eller inte KOL— det var frågan.”

  1. Roligt att läsa dina fabuleringar igen. Har saknat dig flera dagar. Hittat intressant info om dig som jag mailar.
    Kusinen

Kommentarer är stängda.