Dags för semlor.

En månad, 30 dagar, har nu runnit iväg sedan nya “kulan” kommit på plats. Tänkte i morse att det måste firas, så när hustrun åkte iväg till Kupan, tog jag fram attiraljer för att baka bullar för semlor.
P3080002

En av  2 plåtar på jäsning. Innan gräddningen hann jag prata med sjukgymnasten. Fick lugnande besked på de funderingar jag hade.
Så dags för övningar sedan bullgräddning. Var just klar med gräddningen då jag fick besök. En f.d. pingisförälder och hans lilla dotter kom på oväntat besök. Snodde ihop några semlor och bjöd dom på fika.
P3080004

P3080006

Gott med semlor men skönt att vila en stund i pappas knä.

P3080007
Mera besök och mera semlor. En väldigt lyckad fettisdag på torsdag. Och så fick jag en blomma dessutom.

Recept 10-15 bullar.
1 ägg, 3msk socker, 3 msk smör, 1 dl grädde, i dl vatten, 35 gram jäst, 1/4 tsk hjorthornssalt. 3/4 –1 l mjöl.
Vispa ägg och socker kraftigt i en skål. Smält smöret, tillsätt grädde och vattnet. Värm till minst 37 grader.
Smula och rör ut jästen i degspadet. Tillsätt äggblandning och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut, låt jäsa på plåt. Grädda i 250 grader i 4-8 min. Efter gräddning pensla med hett vatten.
Fyllning sker efter eget/traditionellt sätt. Fingertoppskänsla avgör mängden mjöl. Lagom mängd gör bullarna “luftiga”.
Själv bakar jag alltid dubbel sats för bättre resultat i assistenten.

2 svar på ”Dags för semlor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *