En minnesvärd jakt.

Någon gång under 80-talet så fanns det även då möjlighet till att jag älgkalv enskilt.*
  Begav jag mig sålunda upp till Rödingträskberget tillsammans med blandrashunden Jeppe.  En blandning mellan gråhund och drever men en riktigt duglig ståndhund.  Visste att det fanns ko med kalv uppe på berget. Det dröjde inte länge förrän det var ett präktigt ståndskall. Jag började smyga mot platsen där Jeppe fått tag på älgarna. Till slut var jag närmare än 20 meter, men det var omöjligt att komma till skott. Kalven var hela tiden bakom kon, och när jag försökte ändra läge så kantrade vinden tillfälligt och vips var älgarna borta. Det var halv storm från väster den dagen och älgarna försvann i medvind. Så började ett metodiskt sökande. Efter ungefär en timme så hade jag hamnat på guldgruvbergets lutning mot Öreälven. Till slut kunde jag lokalisera var hunden och älgarna var. Så började smygandet igen och jag började vara ganska nära. Kröp uppför en backe med 45 graders lutning, och när jag vara nära toppen så klev plötsligt kalven fram väldigt nära ovanför mej. Eftersom den var vänd mot mej och tydligen upptäckt att något var i görningen så måste jag handla snabbt. Liggande på marken satte jag underifrån ett skott mellan frambenen på älgkalven, som for rakt upp i luften och landade på rygg stendöd. Fick en chans som jag tog, men det finns säkert någon som har synpunkt på tillvägagångssättet. Nu var all spänning som bortblåst och nu gällde det att få med sig bytet hem. Berget är ju som bekant ganska brant men delvis oländigt. Jag drog, vilade , drog och till slut hade jag kommit ända ner till älven. Efter nära en kilometer tog orken slut vid Storavan. Lämnade älgkalven vid älven och traskade iväg uppför berget tillbaka till bilen som var nere vid byn. Senare tog jag med en kompis och äkte ner till älven från norra sidan. Isen i älven var inte stark men den höll så att vi kunde dra kalven de sista 100 metrarna till bilen.
* Som medlem i jaktlaget fick man under andra jaktperioden jag enskilt.

Ett svar på ”En minnesvärd jakt.”

Kommentarer är stängda.