Ättestupa snart—eller?

Som gammal luttrad man kan man inte undgå att bli en aning upprörd. Vadå upprörd, och varför?
Jo så här ligger det till. Snart dagligen kommer nya uppgifter via media** om vanvård av gamla människor. Till syvende och sist, enligt min mening, lades grunden till detta när privatiseringsvågen sköljde över landet. När åldringsvård skall bedrivas men vinstintresse, med feta bonusar till direktörer, då blir både personal och vårdtagarna lidande. När jag var ung fanns det i Lycksele  väl fungerande ålderdomshem. Där bodde gamlingarna i egna rum, det fanns personal dygnet runt som såg till att alla hade det bra. Dagrum fanns där gamlingarna kunde umgås med varandra.
Lite citat ur Äldreomsorgen i Sverige.  1949 drog författaren Ivar Lo Johansson igång en kampanj mot ålderdomshem som upptakten till en ny äldreomsorg— hjälp i hemmet.
I och med detta var bollen i rullning. Redan 1952 utfärdade socialstyrelsen de första direktiven för hemtjänst. den nye socialministern Gunnar Sträng markerade ambitionen att “söka lösa åldringsvårdens problem även på andra vägar än anstaltsvård *bl. a. genom att vidtaga åtgärder för att göra det möjligt för åldringarna att kvarstanna i sina hem”.  Slut citat.
Detta med vård i hemmet kan ju i vissa fall vara diskutabelt. Har vid några tillfällen fått telefonsamtal vid tretiden på natten. från felringande ensam person som tror att det är dag, sitter påklädd och väntar på att sonen skall komma och hämta. I ett sådant fall är det meningsfullt att sitta ensam med ett par besök/dag av hemtjänst? Bara ett exempel. Naturligtvis finns det inga enkla lösningar, men en sak tycker jag är självklar. Att bedriva det som kallas åldringsvård i vinstintresse borde vara i lag förbjudet. Rätta mej om jag har fel.
* Tydligen kallade man ålderdomshemsvård för anstaltsvård.
**Det som nu kommer fram via media är nog bara toppen på isberget.

2 svar på ”Ättestupa snart—eller?”

 1. Toppen av ett isberg vem vet
  men förhoppningsvis så hjälper det.
  Media kan ju vara bra
  för att felaktigheter fram ta
  Om det kommer till kännedom för alla
  kanske det en förbättring framkalla
  Rätt som vanligt du ha
  vinsten tillbak till vården ska

 2. Göran o jag har just läst om Ätttestupa-möjligheten…o vi håller nog med om vad du skriver. Det torde de flesta andra i Sverige göra också….inga uppmuntrande nyheter i höstmörkret….svårt för personalen, som säkert kämpar på…särskilt de som älskar sina gamla och gråter av medlidande när dom går hem…

Kommentarer är stängda.