Dimhöljda berget- med mera.

Har i dag varit på ensamutflykt. Besökte ett ställe som heter, (hette) Rödingåsen och ligger ungefär 1 km från Rödingträsk.  Stället är högt beläget, vägen upp har en hisnande avgrund på ena sidan, men samtidigt också en fantastisk utsikt mot Öreälven och Halvvägsberget.
PB120015

Tyvärr han dimman komma drivande och svepte in berget och därigenom begränsades de vackra vyerna.
http://www.knaften.se/?s=Jordgubbsplock+
På denna länk kan man läsa om ett besök som några pojkar gjorde på nämnda ställe för mycket länge sedan.
PB120009

Här kan man se att naturen håller på att ta igen förlorad mark i form av igenvuxna myrodlingar.
Vilka under mycket svett och möda iordningsställt, och det endast med handkraft.
PB120014

PB120013

Där i dungen har tydligen boningshuset legat, på närmare håll kan man se grunden.
Man kan väl tycka att dessa nedlagda åkrar, som säkert kostat mycken möda, har varit bortkastat arbete. Men så är nog inte fallet. För runt om i landet finns massvis med nedlagda ställen. De har ändå skapat försörjning åt många måna människor under en viss tidsperiod. Och när tiderna förändrades, och andra sätt att hitta försörjning, då blev dessa ställen över. Men ibland tycker jag att det verkar “ohullt”.

3 svar på ”Dimhöljda berget- med mera.”

  1. Hej igen Stig! Läser vidare om Rödingsåsen occh blir lite nostalgisk. Precis som din kusin föddes jag i en liten stuga långt ut i skogen. Mina föäldrar flyttade därifrån när jag var 2 år. Huset blev öde och platsen ser idag ut som Rödingsåsen. Allt är igenväxt bara rester av en skorsten och en gammal spis påminner om där har det stått en stuga.

  2. Vilken fin vybild, tack vare dimman! Ja, vad ska man säga. Jag är glad att jag är född på 70-talet och inte på 30-talet ute i obygden. Fast vissa tycker säkert att där jag bor nu är rena buschen.

  3. Kul att se bilderna på sin födelseplats. Min mamma berättade att hon fick åka kälke ned för berget när jag skulle födas i april 1946. Sedan vidare med droska till Lycksele lasarett.

Kommentarer är stängda.