Snöbrist- för närvarande.

Nog har väl vädret varit lite ovanligt hittills i vinter. Snön verkar vara långt borta, och tack och lov för det. Har googlat för att försöka få fram hur det varit bakåt i tiden. Men hamnade på extrema snöfall/snödjup i Sverige.  Det var faktiskt intressant. Tycktes själv har varit i timmerskogen med extremt snödjup. http://www.knaften.se/?s=djupsn%C3%B6vinter . Men det snödjupet, 120cm, är ju som en flinga i rymden när man läser om extrema saker. Skall ta några exempel.
Den 28 februari 1926 uppmättes 327 cm i Kopparåsen 11 mil nv Kiruna.
Dec/jan föll blötsnö efter Ångermanlandskusten.  190 cm uppmättes i Degersjö. Det största snödjup som uppmätts utanför fjällområdena. 
I jab/feb 1976 uppmättes 232 cm i Björkede i Södra Lappland.
Mellan den4-12 dec. 1998 var Gävleområdet totalt insnöat. 180 cm mättes upp.
Källa för dessa uppgifter Wikipedia.
Som synes kan variationerna vara stora mellan platser och år. Varje dag som är snöfri och inte har minusgrader sparas ju stora pengar. Kan ju behövas när ekonomin i Europa står på ruinens kant.
S5000996
En liten påminnelse om vad som väntar ifall någon har förträngt vinter och snö. Men det är ju klart att skidåkare och skoterägare lär väl inte älska barmarksvädret som råder just nu.
Men så snart det är 5 mm rimfrost på vägen genom byn så brukar det alltid komma någon skoter
blåsande. Så brukar det vara och det lär väl inte bli annorlunda denna vinter.

2 svar på ”Snöbrist- för närvarande.”

  1. fy och usch. dags för overaller som ska stretas på. blöta sockar som luktar unket. kallt om rumpan blir det också. nä, tänk att om 6 månader är det vår!!

  2. Kan tycka att 327cm känns relativt lindrigt om man jämför med Mt. Baker i USA där man säsongen 1998-99 hade ett snöfall på 29m. Fast det var en extrem vinter, medeldjupet på snöfallet är bara 16,3m

Kommentarer är stängda.