Surströmming-säker mat.

Enligt EU innehåller den fisk,  som används till surströmming, för mycket dioxin*. Dispensen för denna sorts maträtt går ut 2012.
Så här skriver Livsmedelsverket: I surströmmingstider är det på sin plats att påpeka att denna fermenterade fisk, trots doften, mikrobiologiskt sett är en mycket säker fisk. Livsmedelsverket gjorde på sjuttiotalet försök att tillsätta matförgiftningsbakterierna Staphylococcus aureus, Bacillus cereus  Clostridium perfringens.  Ingen av dessa kunde växa till i surströmmingen. Man kan således dra slutsatsen att surströmming mikrobiologiskt är en mycket säker produkt.Däremot kan strömming tyvärr innehålla miljöföroreningar som dioxin och PCB**. Barn, och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta strömming oftare än 2-3 gånger per år.
       Oavsett detta som skrivits så har jag och min hustru varit på Lycksele/Malå psoriasisförenings årliga surströmmingsfest. En synnerligen trevlig tillställning och som vanligt många trevliga människor. Ser redan fram emot nästa års fest.
* Dioxiner bildas i små mängder vid bl.a. tillverkning av kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, t.ex. sopförbränning.
** PCB är en industrikemikalie som hade många användningsområden. Förbjöds på 1970-talet. Användes bl.a. i transformatorer, fogmassor i hus och i färger.
Fakta: Livsmedelsverket.
Så här är det alltså. Läs och begrunda, ät och njut eller avstå.

Ett svar på ”Surströmming-säker mat.”

 1. Surstömming är ju en delikatess
  äter man för mycket kanske man blir less
  Några surströmmingsfester man självklart gästar
  utan att dioxinet en lemlästar
  Men att de till sammankomster drar
  är ju även det en fördel den har
  Surströmmingen i goda vänners lag
  så jag äter och njuter i fulla drag
  Andra Eu länder behöver inte oroa sig
  varför ett sådant ståhej
  De behöver inte smaka
  bara vi slipper den försaka

Kommentarer är stängda.