Första dagen och några till–i timmerskogen.

Året var 1947. Hade gått ut den sexåriga B-skolan. Jag skulle fylla 13 år i december. Timmerskogen hägrade, jag skulle tjäna egna pengar och betala en slant hemma för mat och husrum. Skulle alltså bli självförsörjande. I slutet av oktober var det gott om snö och far och jag hade fått ett huggarskifte nere mot Öreälven, ca 4 km från Myrliden. Tidigt en måndagsmorgon spände vi på oss skidorna och begav oss iväg. Far var en hejare på att fila timmersvansen (sågen 3 fot lång)  yxa och barkspade var också välvässade.. Givetvis var också snöskyffeln med. Det skifte vi blivit tilldelade var mycket backigt, stenigt, samt grov och våldsamt kvistig tallskog. 40- 50 cm i roten var en mycket förekommande storlek.  Du kan väl börja nere i den där svackan sade far. Där fanns det en del mindre träd som var passande som “uppvärmning”. Kan väl inte påstå att det blev så våldsamt stora timmervältor i början. Snart var ju “småträden “ slut och jag begav mig upp i den steniga branta terrängen  för att brottas med dom riktigt stora träden.  Allting skulle ju dras ihop i högar efter körvägen. Hade ju fått ett egen huggarnummer, som skrevs i rotändan på varje stock.  Rent ackord tillämpades. Inga stockar –inga slantar. Många stockar – mer slantar.
När jag sitter här med ett illa medfaret “chassi” och det mesta värker då inser jag att barnarbete i timmerskogen kanske inte var den bästa lösningen för en liten späd växande kropp. Men så var det ju för många förr. Men känner mej ändå nöjd med tillvaron. För i slutändan spelar det ju mindre roll hur den relativt korta tiden på jorden varit. Man kan inte ta med sig speciell mycket.
Fortsättning följer.

Ett svar på ”Första dagen och några till–i timmerskogen.”

Kommentarer är stängda.