Knypplandets konst.

När min kära hustru behöver vila fingrarna från virkandet,  går hon ner till sitt arbetsrum och knypplar. Som vanligt blir det lite historik, nu om knyppling. Källa: Populär historia.
Knypplingen växte fram i Italien under renässansen på 1400-talet. Den har sitt ursprung i snörmakeriet. Tekniken spreds vidare i Europa. Förankrat i Skåne/Blekinge långt före 1658 (den Danska tiden) Den äldst bevarade knypplade spetsen är från en liksvepning från 1522 i Glimmingehus i Skåne.
Åter till dagens knyppling. Det som så vackert kallades gillestuga när vi byggda 1976 är nu ett perfekt rum för alla hantverksarter. Allt från vävning,” kaffeväskor”till sy och knyppla.
PA020006

PA020007
Jag tittade in i dag och där satt Kerstin vid sin “Turbo – knyppeldyna.
För en oinvigd verkar flyttandet av knyppelpinnarna* ske på “en höft” men självklart så är det ett givet system. Och så alla dessa nålar som sticks fast i mönstret och som håller trådarna på plats. 
Kan inte förklara på ett bättre sätt, det bästa är att se hur det fungerar.
PA020009

Ett litet “smakprov” på vad som kan göras på en knyppeldyna.

* För att tillverka en spets som är 20 cm bred behövs det 400 knyppelpinnar runt dynan.

Ett svar på ”Knypplandets konst.”

  1. Jag är så imponerad av allt Kerstin kan och gör! Är hon aldrig stilla;)? När man tänker på allt frivilligarbete som genomförs känner man vördnad(Även för bakjourens arbete!).
    Tack för senast, förresten! Det var jättetrevligt att hälsa på er. Man känner bara att det borde vi ha gjort tidigare;).
    Varma tankar från
    Berit och Ivar

Kommentarer är stängda.