Äppelträdet.

S5002500

När jag ändå är uppe för avkylning, undvikande av härdsmälta, kan jag väl påminna om äppelträdet.  I fjol vinter demolerade ju älgarna vårt fina äppelträd för första gången. Trodde nog inte att det skulle bli några äpplen denna sommar. Men det verkar trots allt som om det blev en “kick” för trädet. Vi har fått ovanligt många äpplen, s. k. sommaräpplen. I takt med att storm och regn skakar ner frukterna så gör jag äppelpaj. Hittade ett recept på enkel äppelpaj via  ICAFörvirrad receptsamling.  5 äpplen kärnas ur skalas och tärnas i 1cm stora tärningar. Lägges i en smörad form. Strö över 1 dl strösocker och i msk kanel. Blanda om ordentligt. Spritsa över pajdeg, (1,5 dl strösocker 1,5 dl vetemjöl samt 100 gram margarin), grädda i ca. 25 minuter i 225grader.
Denna  paj blev ganska så söt så jag har ökat till 8 äpplen, minskat sockret i pajdegen till 1 dl. Man får ju alltid prova sig fram med “nya” recept. Så i går kväll avnjöts den verkligt goda äppelpajen med välbalanserad sötma tillsammans med goda grannar. Vi hade nämligen, som tack för senast, bjudit på palt.
Nu är jag väl avkyld så nu kan jag nog sova ett par timmar igen. Klockan närmar sig 04:00.