Konstiga namn.

Många namn av lokal karaktär är lite svårbegripliga. Här i Knaften, där jag bor, har  jag hört talas om något som heter Ohyddjelifälla. Frågade i dag en ortsbo som bott i byn i minst 80år: Var är denna plats med detta underliga namn. Han pekade i östlig riktning och sade 3 km ditåt. Då hamnar man i slutet av byaskogen i ett brant och otillgängligt område gränsande till kronoparken. Någon närmare definition på ordet har jag inte kunnat få.
Från det ställe där jag bodde som barn kunde man långt borta vid horisonten mot söder se en karakteristisk upphöjning på bergskedjan. Avståndet dit fågelvägen ca 2 mil. Den bergknallen kallades för Vritjacken och är belägen strax söder om Flakaträsk.  En poäng är att jag i vuxen ålder gått stigen från Flakaträsk upp mot Storlysarmyren för hjortronplockning. Stigen passerade Vritjacken och det var som vilken bergknalle som helst
Det kanske är så enkelt att dessa svårbegripliga namn inte betyder något särskilt utan bara är ett sätt att veta var olika platser ligger.
T.ex. när man hör ordet lergrôbba då vet man direkt att det är 3 km väster om Rödingträsk. Där i en backe finns en grop där ortsbefolkningen förr hämtade lera för husbehovet.
Egentligen känns inte detta skrivande speciellt inspirerande så det får bli ett slut just nu.
PS. Om/när jag fått nya drivknutar och lärt mej gå med dom så kanske jag kan bifoga bilder i samband med konstiga namn. DS

Ett svar på ”Konstiga namn.”

  1. Tror nog att det finns en historia bakom alla konstiga namn, för de har ju uppkommit på något sätt. Ofta är bakgrunden ganska självklar, men problemet brukar vara att gamla ord och uttryck försvinner/glöms bort ur det moderna språket.

Kommentarer är stängda.