På spåret igen.

Först lite historia om Hällnäs-Lycksele-Storuman.*
Tvärbanan mellan nämnda orter byggdes för att förbinda stambanan genom övre Norrland med Inlandsbanan. Första etappen öppnades mellan Hällnäs- Åmsele 1924 för viss godstrafik.
Gods/persontrafik mellan Hällnäs- Lycksele startade 1924. December 1930
öppnades så delen Lycksele—Storuman.
Nedläggningen började 1992  av  persontrafiken Storuman—Lycksele. Tre år senare lades även persontrafiken, delen Lycksele—Hällnäs, ned. Godstrafik pågår fortfarande. Från/till Storuman i ringa omfattning. Hällnäs—Lycksele ett par tåg i vardera riktningen varje dag.

P8130002
P8130003

P8130004

Lördagen den13:e augusti var en stor dag för tågtrafiken. Då kunde man åter se en rälsbuss/tåg lämna Lycksele C med kurs mot Hällnäs/Vinden. Själv var jag medhjälpare på kupan, men när det magiska klockslaget för avgång var nära tog jag mig till övergången mellan Bångvägen/Prästbolsvägen. Därifrån kunde jag se tåget starta. Och det kom närmare och närmare och närmare. Till slut passerade tåget med en glatt vinkande förare. Måtte nu alla förhoppningar uppfyllas vad gäller resandet.
* Fakta och historia om Hällnäs—Lycksele—Storuman hittade jag på Goggle.
Även VF hade en utförlig artikel i lördags.

Ett svar på ”På spåret igen.”

 1. På spåret igen är väl bra
  det gäller både mig och loket som tåget dra
  Ni verkar en trevlig sommar haft
  medan jag försökt samla kraft
  försöker min arbetslust väcka
  Så din måg slipper extraknäcka
  Inte riktigt på banan jag vet
  Ge mig nån dag så fixar jag det
  Barndop och bröllop
  klart er sommar varit på top
  Hoppas knäet ej varit till besvär
  så du kunnat njuta något så när
  Ha nu en fortsatt trevli sommar ni två
  för ännu lite av den återstå

Kommentarer är stängda.