Naturens dagbok.

I samband med att stortallen på Forsmyrvägen fälldes kunde man “läsa av” intressanta saker.
Årsringarna visade att de första minst 60 åren hade tallen fört en tynande tillvaro. På dessa år blev diametern endast 9,5 cm.  Under de följande ca.55 åren ökade diameter till 70 cm. Helt plötsligt hade tallen erhållit livsrum. vad hade då hänt? Vid en snabbkoll på kommunen  visade det sig att början på snabbtillväxten sammanföll med iordningställandet av hustomterna. I och för sig ganska självklart att något sådant hänt som gett det enda kvarvarande trädet obegränsat livsrum. 
Så skall ju även den jättestora stubben bort. Fört att detta skall kunna ske, utan att riva sönder flera tomter, ¨måste alla rötter kapas. Det var vad jag sysslade med i torsdags. Gräva och kapa,
tur att marken består av mjäla vilket gjorde att skärpan på motorsågskedjan räckte tills det var klart. Riktigt intressant att se hur rötterna fördelat sig. I de fyra väderstrecken hade trädet dubbla grova rotverk.  Därför hade den kunnat stå emot alla stormar från viket håll det än blåste. Nu kommer en del bilder som skall visa hur enormt med rötter det var.
P5260008
Här kan man se hur tätringade  de första 9,5 cm är.
P5260002
P5260004
P5270009
P5270010
P5270011

4 svar på ”Naturens dagbok.”

  1. Här händer nu sen en tid så mycket på både gott och ont, så vi hinner inte skriva. Senast i onsdags kom 2 tyskspråkiga hit, dom hade köpt hus och lagt ut 200.000 i handpenning som dom blivit blåsta på….för den som sålt ägde inte huset….en container är på väg hit med båt…innehållande en liten traktor. mjölkmaskiner för getter och en massa annat….dom har det tungt och vi lider med dom…..

  2. Vissa av rötterna såg ut att vara grövre än ett normalt modernt träd 🙂

    Ska bli intressant att kapa mina ben när jag är klart och se om man kan utläsa mitt liv i märgen 🙂

  3. Ja inte ligger du då på latsidan, vad kan man annars säga, ja att jag tror det jobbet var betydligt jobbigare än det du annars brukar utföra på torsdagarna.
    Nu på torsdag så är det ju ”söndag” så då ”ids” ja inte jobba. Men nästa vecka så syns vi väl hoppas jag

  4. Ja vad ska man säga, det är ett tungt jobb att ta bort en tallstubbe speciellt då den verkar vara mycket större än den lilla motorsågen som står på den. Jag har varit med och tagit bort björkstubbar fast inte lika stor som denna, kanske hälften. Vi ses på torsdag om du orkar gå en rond runt pappersbalarna.

Kommentarer är stängda.