Från hel stortall till staplad ved på 3 dagar.

S5002606
Så här såg det ut måndagsmorgon den 2:a maj. Det var en gruvsam uppgift att göra 25 centimeter långa bitar av hela tallen.
S5002631

Efter 2 timmars idogt sågande var tallen förvandlad till stora “korvskivor”.
Men nu var fortfarande en massa jobb kvar. Transport till “vebacken” hemma hos mej, plus det tyngsta som nog är klyvningen. Men som tur var anmälde sig en “villig” transportör.
S5002635
Tisdagskväll var hälften kluvet.
S5002636
Onsdag lunchdags var allt kluvet.
S5002638
Staplat och städat.
S5002641
Så här mycket brännbara grenar fanns. Skall kapas vid tillfälle.
S5002640
Detta är första skivan från roten räknat. Skall sparas hel tills sonen kommer. Han vill nämligen räkna årsringarna. Ni vet att med sexårig byaskola och snickarkurs, som jag har, kan man bara räkna till 99.  Men klyva ved det kan jag
S5002639
Klyvyxans totalvikt är 3,2kg. Så med full sving har den stor sprängkraft. Men dom kvistigaste klabbarna fick jag såga isär med motorsåg.
Biten som sparas har  en diameter av 700 mm
Och vad blev utfallet. Kluvet och staplat ungefär 2.6 m3. Sedan tillkommer alla grova grenar: Uppskattningsvis kanske 1 m3. Totalt Ca 3.5 m3.

4 svar på ”Från hel stortall till staplad ved på 3 dagar.”

  1. Det där med surströmmingar var kanske inte en så dum tanke…. men du kanske blir av med mer än älgen då. Har faktiskt funderat att gå och kolla i morgon på modeuppvisningen Stefan skulle ju vara mannekäng. Ska snacka med Monica om hon inte gör mig sällskap. Ha en trevlig kväll så kanske vi syns i morgon

  2. Jag ska kolla diametern på tallarna vi fällde, ev räkna ringarna, eftersom stugan byggdes 1962 tror jag så är nog tallarna är äldre, men det skulle nästan vara roligt att veta. Så ifall jag ids så gör jag så. har ingen koll på sånt där men det var rejäla tallar. Du ska få veta såsmåningom.

  3. Håller med Alma du är en riktig hejare men det har jag alltid vetat det är ju därför jag sett ut dig till min hjälpreda när jag behöver ha nåt fixat på jobbet.Som sagt var så berättade jag att vi fällt en massa träd i stugan men som tur är så har vi en vedklyv det tar nog lika lång tid men man sparar kroppen lite, tror jag.

  4. Ja du har verkligen varit en hejare på att såga klyva och stapla. Har du hunnit känna efter om du har ont, skulle tro att man får lite värk i både hand o rygg när man svingar lillyxa du har.

Kommentarer är stängda.