Många olika tankar.

Efter ännu en natt, med ett antal upp och kyla av sig, har jag legat vaken sedan halv fem. Huvudet har fyllts av en mängd olika tankar. Har varit ut med Milou, kokat kaffe och tagit mej en husmans med ost. Här på datorplatsen har jag ett fönster mot öster. Där kan man se att solen förebådar en ny  dag med molnfri himmel.
Tänker på att det är snart ett år sedan jag fick det besked som till viss del förändrade livet. Närmare bestämt den 18 maj 2010 när jag kallades till läkaren . Då var redan undersökningar och provtagningar gjorda. Men just detta datum kom det definitiva och delvis väntade beskedet. Läkarens ord : Du har cancer i prostatan, i ett tidigt skede men ingen snäll sort. Han sade även en del andra saker, men det blev nog lite blockad i huvudet. Sedan jag kom hem så insåg jag att det fanns många frågor som jag inte kommit på just då.
Att leva med cancern är för mej inga problem tack vare att den upptäcktes i god tid. Och den dag jag förhoppningsvis slipper behandlingens biverkningar kommer allt bli mycket lättare.
Brukar ibland fråga äldre män, som jag känner, om dom tagit PSA- blodprovet någon gång. En del säger att det behövs inte, andra däremot kan säga att de ville göra det men dom tyckte på sjukhuset att det var onödigt.
Qvinnor kallas ju till mammografi regelbundet från en viss ålder.  Tycker att de män som vill testa sig borde ha samma möjligheter. Varför inte ha en förebyggande vård i stället för att vänta till besvären blir svåra och cancern kanske spridit sig. Har haft både släktingar och vänner som drabbats av mycket plågsamma slut. Så varför dröja?
Är ändå vid relativt gott mod, planerar fortfarande vad jag skall göra den kommande tiden.
Varje kväll tackar jag Gud för att jag slipper ha någon annan åldersrelaterad sjukdom. Har bekanta som kämpar med bl.a alzheimers, parkinsson och många fler sjukdommar.
I dessa påskens tider är det ju nära till hands att tänka på detta med religion. Det finns ju samfund som har uppsökande verksamhet. Har vid flera tillfällen fått besök. Då brukar jag alltid förekomma med att säga: Min tro har jag med mig från barndomen och den är orubblig. Och av princip diskuterar jag aldrig religion. Men jag kan bjuda på en kopp kaffe och du får lämna en broschyr när du går. Och jag lovar att jag skall titta i den sedan. Det brukar fungera bra, det finns ju faktiskt andra saker att prata om också. Försöker alltid att respektera andra människors olika samfundstillhörighet.
I dag kommer  barnbarnen, som bor nära, på besök.  Dom andra två bor ju så avsides till att det blir inte så ofta man träffar dom live. Men snart är det ju semestertider och då får jag ju “rå om dom” ett par veckor.
Ja , det blev en lång och kanske tungläst historia. Men ändå bara en bråkdel av alla tankar som finns. Den som inte orkar läsa detta slipper ju. Men kanske ändå någon blir manad till eftertanke.

Kategorierom

Ett svar på ”Många olika tankar.”

  1. Tidiga morgnar är inte snälla med tankarna, som lätt virvlar upp. Å andra sidan blir man sin egen psykolog, vilket kan vara nog så bra. Jag håller med dig, eller som man säger på spanska, estoy acuerdo contigo, att du ska glädjas över det att du trots allt mår bra. Kram lille pappa.

Kommentarer är stängda.