Blir guldet till gråberg?

Att guldet blev till sand är ju en välkänd låt. I detta fall, när det rör den planerade gruvan i Fäboliden, kan man kanske ställa frågan: Blir guldet till gråberg igen?.
För bra många år sedan var stor rusch inom kommunens gränser. Bergborrmaskinerna gick dygnet runt i jakt på mineraler, framförallt då guld. Kilometervis med borrkärnor förpackades i trälådor för vidare analys. Så småningom kom ett glädjande besked att i Fäboliden fanns mycket guld att hämta. Folket i kommunen, och framförallt i stadsledningen, pratade ofta och gärna om vilket guldläge det blivit för kommunen. Småspararna såg med glädje hur deras aktier steg. Så gick några år och en ny bedömning av guldhalten gjordes av en oberoende konsult. Nu blev det lite mindre optimistiska tonarter. Ävenså ett sjunkande värde på goldaktierna följde av denna nya analys.
Men fortfarande fanns optimismen kvar.
Förra veckan kunde man i länstidningarna se ett pressmeddelande från Lappland Goldminers:
Att extern lånefinansiering av Fäboliden,till för bolaget acceptabla villkor, i dag är begränsade.
Långivande banker använder guldprisantaganden, som är betydligt lägre än dagens priser, i sina utvärderingar. Därför avvaktar företaget med ytterligare insatser för att slutföra en feasibility studie.
(en studie om en plan är värd att genomföra)
När detta meddelande kom sjönk  aktien några kronor på direkten. Men som småsparare är det bara att ha is i magen, än är förmodligen inte sista ordet sagt. Mycket kan hända under ett par år.
Sedan måste man betänka att allt spel om pengar är ju ett risktagande. Oavsett om det gäller aktier, trav, lotto eller vilken som helst spelform. En viktig sak att tänka på: Hur bra oddsen än verkar vara, spela aldrig för lånade pengar.
Ett berg med guld vi hade
men frågan är nu ska de
att till ett gråberg åter bli
ett guldläge gått oss förbi?

Kategorierom