Affärernas historia i Knaften.

Har i dag besökt ett äldre par  som har ett bra grepp om affärernas historia i byn. Med hjälp av deras fantastiska minne samt en del anteckningar i form av gamla affärsnotor och kassaböcker har jag fått en bra bild av affärslivet från början till slutet.  Den första affären var  Alfred Jonssons filial som kom  1905 och några år framåt. Därefter kom Holmbergs i början på 1920-talet*. Vidare Familjen Hjalmar Norbergs “nyboa” 1930 och ett antal år framåt.
Jakob Unèe  1921-1948,  “Svennes” 1937-1970.  Konsum 1921-1993. De tre sista åren var konsum i den nybyggda affärslokalen som byborna byggt gemensamt och ideellt. Årsskiftet 1993/94 lade konsum ned affären och istället blev affären privatägd.  Sedan kom det oundvikliga slutet den 31/12 1998.  Då var det sluthandlat i byn av förståeliga skäl. När dom stora leverantörerna inte ville/kunde leverera varor på samma villkor som i stan blev ju prisbilden ohållbar.
Som man ser så fanns det under en ganska lång tid fyra affärer samtidigt. När man så betänker att medan Knaften ännu var en bondby, hade de flesta hushållen en del saker själva. Som bl.a. kött, mjölk och även smör. Detta styrker kanske det jag tidigare skrivit om att maten var mycket dyrare förr i förhållande till inkomsten**. Med andra ord kanske marginalerna var något bättre.
* Tidpunkten ej 100% säkerställd.
http://www.knaften.se/2010/10/18/upp-till-bevis/  ** Länk till prisjämförelse.

Ett svar på ”Affärernas historia i Knaften.”

  1. Intressant, men varför inte göra en klassisk prisjämförelse? Och kanske räkna om till dagens penningvärde?

Kommentarer är stängda.