Det lönar sig att krama ur.

Många personer i vårt land har kanske den frukostvanan att det bli fil och flingor.
Fil finns ju i många många sorter/smakar likväl också flingor. Ävenså jag äter ofta en filtallrik till frukost.  Har funderat på hur mycket svinn det blir i landet under en vanlig dag. Om man hällt ur förpackningen av fil tills det slutar rinna då är den ju skenbart tom. Men i verkligheten så kan man krama ur förpackningen 0,3 till 0,5 dl. Brukar själv vika ut botten ,platta ihop och sen veckla ihop mot öppningen. Då kan man sedan säga att förpackningen är tom. Om man antar att en så låg siffra som 50000* förpackningar töms/dag i landet och hälften slängs okramade  då blir ju ekvationen
25000 förp.X 0,04 liter=  1000 liter eller en kubikmeter om man så vill. Det kan man väl kalla slöseri.
Skulle vara trevligt med lite synpunkter. Kanske jag är ute på att cykla tour de Knaften.

* En mycket låg siffra. Om 4 personer behövs för att förbruka 1 liter då är det alltså 200000 personer som äter filfrukost varje dag. Det är bara drygt 2% av befolkningen.

Kategorierom

2 svar på ”Det lönar sig att krama ur.”

  1. I och för sig bara ett tankeexperiment. Men om man ändå vill tillgodogöra sig den sista halva decilitern så krama ur den i nästa förpacknig. Då har Du snart sparat ihop en hel liter. Eller ät upp den skvätten. På 1930/40 talet togs absolut allting till vara.

  2. Intressant. Men slöseri blir det väl endast om man lyckas samla ihop allt spill till en plats varje morgon. Annars så kan en normalfamilj i ditt exempel endast samla ihop ca 2dl på en vecka, efter en vecka så kan man väl gissa att hälften av all insamlad fil har blivit gammal så 1dl per vecka kastas och det är inte så mycket för en hel familj egentligen, räcker inte ens till en portion för en person 🙂

Kommentarer är stängda.