Skogen- fattigmans tröja!?!

När jag var ung en gång för länge länge sedan, då hette det att skogen var fattigmans tröja. Så här i efterhand verkar det kanske en aning långsökt. Men förr var nog andemeningen att genom skogsarbete kunde man få mat och husrum så man överlevde, och att i skogen  få skydd.
När jag nu tittar ut genom fönstret och ser den hemska upplegan*då verkar det där med att ta skydd i skogen få en annan mening. Ta skydd i skogen var nog kanske mera menat att kunna gömma sig för kronojägaren/jägmästaren vid olaga jakt (försörjningsjakt).
Åter till upplegan* så minns jag allt för väl när man redan vi första matrasten, vid tiotiden, var genomblöt på ryggen. När man så högg fällskåran** så rasade det ner hundra kilo till av snö.
Som tur var så brukade jag alltid bygga en eldplats av ris, även med tak och en bakvägg, så det var ganska lätt att torka kläderna. För övrigt så var första kojan jag satt i av masonite och med en kamin. Det blev hemskt hett och all fukt från kläderna slog in mot kroppen. Kändes som att ha badat med kläderna på. Det var 1962 min sista säsong i skogen, och så här i efterhand så var nog kanske klokt att ge upp skogsarbetet. 
* Upplega= Snö på träd. Framförallt på risiga granar samlas mängder av snö. Vilket vid ofrusen mark gör att en del träd ramlar omkull på grund av all den tunga snön. Som ibland ställer till det för elbolagen med ledningsbrott.
** Fällskåra= Man hugger en minst 5 cm djup skåra på den sida av trädet dit det är tänkt att fällas.
Av två orsaker. För det första så fungerar fällskåran som ett sikte på ett vapen. Med sågskäret och fällskårans hjälp kan man fälla ett träd med dm-precision. Men det krävs en del träning.
Andra orsaken är  att undvika spjälkning av trädstammen. Har varit med om att ett träd vid stormvindar har spjälkat så lång upp som fyra meter. Då gällde det att springa.