Hökens gata på Söder—från minnets arkiv.

Från Hökens gata på Södermalm i Stockholm har jag två olika minnen. 1963/64 var jag åter tillbaka i storstan. Åren innan hade jag ju avslutat en något inte helt lyckad “karriär” som busschaufför på Solnalinjerna. En norrländsk timmerhuggarmage var inte riktigt anpassad till den stress som enmansbetjäning utgjorde. Var alltså tillbaka i stan, nu hos SLAB, stationerat vid Norra station. Utkörning och hämtning gods i hela Storstockholm, och löneformen  ackord. En dag var vi två man på bilen ,och skulle leverera till en adress på Hökens gata. Inga problem sade jag till kompisen. Om Du kör så dirigerar jag, för dit har jag varit tidigare. Tag Slussen, Söder Mälarstrand och sedan höger efter en lite bit. Allt flöt bra tills vi skulle svänga höger. Det var nämligen en 30 meter lodrät bergvägg. Klart som korvspad , förra besöket på gatan skedde från Götgatan. Men det ordnade sig lätt ändå via en liten “tjippoves.”  I och med detta halkar vi in på första besöket på Hökens gata. Det är från busschaffistiden. Hade en ledig helg(1962/63) åkt tåg till Göteborg. Hade väl hört talas om Masthugget, men det såg ut som vilket som helst hygge i Norrland—Inte ett träd i sikte.Fick så småningom veta att alla träd hade gått åt till master på segelskutorna. I tågkupén kom jag i samspråk med en” person” från Stockholm, som så småningom visade sig tillhöra Mormonkyrkan. Blev inbjuden, att vid ett senare tillfälle besöka deras gudstjänstlokal som låg, ja just det, på Hökens gata. Blev väl lite nyfiken hur deras form av gudstjänst var. Minns inte något speciellt  från besöket, så  det var nog en ganska traditionell gudstjänst. Såg att det fanns en dopgrav så tydligen förekom  någon form av dop. Fick med mig ett minne i form av ett litet kort men mormonernas 10 egna budord. Det förvarade jag så länge i plånboken att texten nöttes bort till stor del. Skall leta i lådorna efter kortet, ifall det finns kvar återkommer jag om detta .En sak till som finns i minnesbilden, alla damer i församlingen var väldigt uppklädda och välmanikurerade. Dom skulle nämligen gå ut på restaurang i akt och mening att förmedla sina budskap om församlingen. 
—   —-